niedziela, 29 października 2017

Wątróbka indycza z gruszką w skórce

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka indycza - 40 dkg
- gruszka - 2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 

Bardzo lubię wątróbkę, ale ostatnio zasmakowałam w indyczej, jest delikatniejsza. 
Wątróbki oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.





Gruszki powinny być twarde, wtedy nie rozpadną się podczas smażenia.
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy plastry.




Do usmażonych wątróbek dodajemy gruszkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.  


Wątróbkę podałam ze świeżą bułeczką z masełkiem. Wyszła pyszna. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz