niedziela, 29 października 2017

Pizza z salami i pieczarkami podana inaczej


Co będzie potrzebne: 
Ciasto
- ciasto drożdżowe gotowe - 1 sztuka
Dodatki
- salami - 6 dużych plastrów
- cebula - 1 duża 
- pieczarki - 20 dkg
- papryka czerwona - 1 sztuka
- ser żółty - 20 dkg
Sos 
- ketchup - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- przyprawa do pizzy

Dodatkowo: 
- papier do wyłażenia blachy

Przegotowujemy dodatki: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto.


Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na patelni, przyprawiamy przyprawą do pizzy.



Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.


Przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawą do pizzy.

Gotowe ciasto drożdżowe wykładamy na deskę, odrobinę wałkujemy lub rozciągamy dłońmi.
Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym.



Układamy dodatki, ser,  cebula, salami, papryka, pieczarki, posypujemy pozostałą przyprawą do pizzy.


Placek z dodatkami rolujemy, a następnie kroimy na grube plastry tak około 2 cm.
Blaszkę wykładamy pergaminem, plastry układamy ściśle obok siebie.


Całość posypujemy żółtym serem.


Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na 30 minut. Temperatura 230 C. Pizza wyszła bardzo smaczna, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku z dużą ilością farszu. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe 




1 komentarz: