niedziela, 29 października 2017

Jajecznica z jarmużem i wędzonym boczkiem

Co będzie potrzebne: 

- jajka - 7 sztuk 
- jarmuż - kilka liści
- czosnek - 2 ząbki
- boczek wędzony - 100 gram
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony

Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Umyty i wysuszony rwiemy na mniejsze kawałki. 



Czosnek obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 


Boczek wędzony kroimy w plastry (mój był już pokrojony) z następnie w paseczki.


Rozgrzewamy patelnię, na gorącą przekładamy pokrojony boczek. Jak troszkę się podsmaży i wytopi się z niego odrobina tłuszczu to dodajemy czosnek i podsmażymy wszystko delikatnie na złoty kolor. 


Do tak podsmażonego boczku dodajemy jarmuż. Smażymy chwilą aż zmięknie.



Następnie dodajemy jajka, które można wcześniej rozbełtać widelcem.



Delikatnie mieszając smażymy wszystko na średnim ogniu. Gotową jajecznicę przekładamy na ciepły talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje podana kanapkami z masełkiem. SMACZNEGO.

Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz