niedziela, 14 czerwca 2015

Wątróbka z ananasem z patelni

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- ananas świeży  - 1/2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.



Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.
Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 


Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Ananasa obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Kroimy w grubsze plastry.



A następnie jeszcze drobniej.


Na suchą patelnię przekładamy pokrojonego ananasa, podsmażamy go odrobinę żeby się zrumienił.


Do takiego ananasa dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


Tak przygotowana wątróbka jest pyszna, podałam ją ze świeżym chlebkiem z masełkiem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 




2 komentarze:

  1. Ubóstwiam wątróbkę, z ananasem nie jadłam, a wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, mam jeszcze w planach zrobić wątróbkę ze świeżą brzoskwinia, jak będzie smaczna to pokażę przepis.

    OdpowiedzUsuń