niedziela, 14 czerwca 2015

Małże nowozelandzkie w białym winie z makaronem

Co będzie potrzebne: 
- małże nowozelandzkie mrożone - 200 g
- cebula - 2 sztuki 
- czosnek - 2 ząbki
- papryczka chili w płatkach - suszona - pół łyżeczki
- wino białe - pół wytrawne - szklanka
- śmietanka 30% - 100 ml
- makaron (u mnie spaghetti) - porcja dla 2 osób
- olej do smażenia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz


Danie to przygotowywałam pierwszy raz, myślę że się udało, smakowało fajnie, inaczej. Dziękuję za tę możliwość testowania nowych smaków mojej mamie, która kupiła specjalnie dla mnie małże nowozelandzkie :)

Małże wyjmujemy z zamrażalnika, przekładamy na talerz i odstawiamy do rozmrożenia.


Czosnek i cebulę obieramy ze skórki.


Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. 



Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na złoty kolor, odrobinę solimy.


Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojony czosnek i ostrą papryczkę. Mieszamy i przesmażamy razem 5 minut. 


Do usmażonej cebuli z czosnkiem i papryczką dodajemy małże, wszystko podlewamy szklanką białego wina i dusimy około 15 minut. Potrawę delikatnie mieszamy co jakiś czas.


W tym samym czasie w garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Ma być al dente.


Do małż i sosu jaki powstał ze zredukowanego wina dolewamy śmietankę. 


Po zagotowaniu dodajemy na patelnię dwie porcje makaronu, wszystko dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron a smaki się połączyły.


Całość przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz