sobota, 24 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkami

Co będzie potrzebne: 

Na ciasto:
- jaja- 3 sztuki
- mąka - 3 szklanki
- mleko - 2 szklanki
- drożdże - 10 dkg
- sól - szczypta 
- cukier - 1 łyżka


Dodatkowo
- jabłka - 3 duże
- cukier puder - 10 dkg
- olej - 3 łyżki do smażenia


Do dużej miski wkładamy rozdrobnione drożdże (najlepiej jakby były w temperaturze pokojowej) i zasypujemy je łyżką cukru. Pozostawiamy na jakiś czas. 


Jak zobaczymy że drożdże zaczęły pracować, dodajemy do nich trzy całe jajka, podgrzane mleko (ja wstawiłam je do mikrofalówki na 2 minuty) i mąkę. Całość miksujemy robotem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Jeżeli ciasto nam wyjdzie za gęste dodajemy mleka, jeżeli za rzadkie dodajemy mąki. 


Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i zastawiamy do wyrośnięcia. Miska powinna być duża, jeżeli użyliśmy świeżych drożdży ciasto potroi  swoją objętość.

Gotowe wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką, nie zmartwcie się jeżeli opadnie, to normalne. 

Jabłka obieramy ze skórek, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do ciasta.


Na patelni rozgrzewamy olej, dużą łyżką kładziemy ciasto na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy przekładamy na talerz, posypujemy obficie cukrem pudrem. Placuszki najlepiej smakują ciepłe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz