środa, 14 sierpnia 2013

Jogurtowiec z jagodami

Co będzie potrzebne: 

- galaretki - 3 jagodowe
- jogurt naturalny - 400 g
- jagody - 200 g
- wrzątek


Jagody myjemy w zimnej wodzie,  zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia. 

Do głębokiego naczynia wsypujemy dwie jagodowe galaretki, zalewamy 400 ml wrzątku, rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 


Do chłodnej galaretki wlewamy duży jogurt naturalny, dosypujemy jagody i miksujemy robotem kuchennym na wolnych obrotach. 


Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Przelewamy do niej gotową masę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie masa się ściągnie.

Ostatnią trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, pozostawiamy do schłodzenia.

Na zastygniętej masie jogurtowo - jagodowej rozlewamy chłodną galaretkę.  Ponownie całość wkładamy do lodówki. Po około godzinie deser gotowy jest do spożycia.




Jogurtowiec kroimy na mniejsze kawałki i podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz