sobota, 24 sierpnia 2013

Bajaderki

Co będzie potrzebne: 

Na ciasto:
- czekolada gorzka - 2 sztuki
- czekolada mleczna - 1 sztuka
- śmietana 30 %  - 100 ml
- herbatniki - 1 opakowanie - 125 g
- biszkopty - 125 g
- bakalie (jakie lubicie), orzechy włoskie, migdały, kandyzowane owoce
- posypka kolorowa - 3 łyżki
- posypka brązowa - 3 łyżki
- wiórki kokosowe- 3 łyżki 
- brązowy cukier - 3 łyżki




Wszystkie suche składniki: herbatniki, biszkopty i bakalie miksujemy blenderem.




Do garnka z grubym dnem wkładamy rozkruszone czekolady, dolewamy śmietany i na małym ogniu ciągle mieszając rozpuszczamy czekolady. Do płynnej czekolady dodajemy stopniowo rozdrobnione suche składniki, wyrabiamy ręką w celu ich połączenia.

Do czterech miseczek wysypujemy posypki.




Z gotowej masy formujemy w dłoniach małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posypkach i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.









Bajaderki na drugi dzień są gotowe do spożycia, smakują przepysznie. Małe słodkości na jeden kęs, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz