środa, 14 sierpnia 2013

Jajecznica z cebulką i wędzonym boczkiem

Co będzie potrzebne: 

- jajka - 3 sztuki
- cebula - 2 małe sztuki
- boczek wędzony - 100 gram
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony

Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 


Boczek wędzony kroimy w plastry a następnie w kosteczkę.


Rozgrzewamy patelnię, na gorącą przekładamy pokrojony boczek. Jak troszkę się podsmaży i wytopi się z niego odrobina tłuszczu to dodajemy cebulę i podsmażymy wszystko delikatnie na złoty kolor. Następnie dodajemy trzy jajka.


Delikatnie mieszając smażymy wszystko na średnim ogniu. Gotową jajecznicę przekładamy na ciepły talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje podana kanapkami z pomidorem. SMACZNEGO.

Stopień trudności:  łatwe




1 komentarz:

  1. jajeczniiiiica! jestem uzalezniona od jajek!!! pychotki!! jeszcze z boczkiem mmm jaja od Augustyniaka sa dobre a boczek od henryka kani:)

    OdpowiedzUsuń