sobota, 3 sierpnia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Co będzie potrzebne: 

- polędwiczki wieprzowe - 700 g
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 300 gram
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- mąka - 3 łyżki
- olej do smażenia


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i  podsmażamy na złoty kolor.


Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na cienkie plasterki, obsmażamy na patelni na złoty kolor.



Polędwiczki wieprzowe myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.



Do kotletów i tłuszczu ze smażenia dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę i pieczarki. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Gotowe kotlety z sosem doskonale pasują do kaszy i kiszonego ogórka. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz