sobota, 12 marca 2016

Mielony z serem mozzarella

Co będzie potrzebne:


- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- kajzerka - 1 sztuka
- woda przegotowana - 1 szklanka
- olej do smażenia i smalec
- bułka tarta - 1 szklanka 

- ser mozzarella - 1 sztuka


W garnku w szklance przegotowanej wody namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski.
Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i gotową przyprawę do mięsa mielonego.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie. 




Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni). 



Do każdego kotleta wkładamy ćwiartkę sera mozzarella.




Zamykamy ser  w mięsie, formujemy kotlety.



Obtaczamy je w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Ja połączyłam olej ze smalcem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. 




Kotlety mielone są bardzo smaczne, delikatne i wilgotne. Podałam je z frytkami i buraczkami na ciepło. SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz