środa, 16 marca 2016

Gulasz z łopatki i szynki

Co będzie potrzebne:


- łopatka - 1 kg 

- szynka - 1 kg
- cebula - 2 sztuki duże
- papryka kolorowa - 3 sztuki - 3 kolory
- pieczarki - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, papryka czerwona  

   ostra i słodka, kminek, przyprawa do gulaszu,
- olej do smażenia


Łopatkę i szynkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Ja starałam się w kostkę.




Pokrojone mięso z łopatki obsmażamy na złoty kolor. 


Rumiane mięso przekładamy do garnka.

Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.
Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy.



Podsmażoną przekładamy do garnka z mięsem.


Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na patelni.


Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.


Przesmażamy na patelni, dodajemy do mięsa, warzyw i pieczarek.


 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, odrobinę przesmażamy.



Podlewamy wodą i całość przelewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.


Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1.5 godziny.
Taki gulasz podałam z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe 



1 komentarz:

  1. pyszny gulasz Ci wyszedł! uwielbiam do tego jeszcze ogórka kiszonego:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń