sobota, 31 października 2015

Zupa grochowa z boczkiem

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 5 sztuk
- marchew - 3 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- por - 1/2 dużego
- boczek wędzony surowy - 30 dkg
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- groch łuskany - 1 szklanka
- olej - jedna łyżka
Marchew i cebulę obieramy ze skórki, myjemy i wkładamy w całości do garnka z wodą.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, również wkładamy do garnka.


Dodajemy szklankę łuskanego grochu.


Na koniec do garnka dodajemy przyprawy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i kostki rosołowe.


Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny.


Po tym czasie z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz cebulę. Wyrzucamy je.
Wyjmujemy również marchew, kroimy ją w plasterki i wkładamy ponownie do zupy.


Boczek kroimy w plastry, a potem w kostkę.



 Obsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Również dodajemy do garnka z zupą.


Zupę gotujemy jeszcze chwilę, jest gotowa jak groch całkowicie się rozgotuje nadając zupie gęstości.
Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba albo świeżą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz