niedziela, 25 października 2015

Fasola mamut z bułeczką i masełkiem

Co będzie potrzebne: 



- fasola mamut żółta - 0,5 kg

- bułka tarta - pół szklanki

- masło - 1/3 kostki

- sól - 1 łyżeczka



Fasolę myjemy, odcinamy ogonki. Dłuższe fasolki można przeciąć na pół.






W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy fasolę. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.


Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 1 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ugotowaną fasolę. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka fasola z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior albo brokuł. SMACZNEGO.

Stopień trudności: bardzo łatwe




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz