poniedziałek, 26 października 2015

Tortellini - sałatka z kurczakiem, ogórkiem i papryką w sosie curry



Co będzie potrzebne: 


- tortellini  - jedno opakowanie (u mnie z nadzieniem serowym)
- ogórki kiszone - 3 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- ser żółty - 20 dkg
- majonez - 3 łyżki
- curry - 1 łyżeczka
- pierś z kurczaka - 1 mała
- przyprawa gyros - 1 łyżka
- olej  - 2 łyżki do usmażenia mięsa




Tortellini gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie wyjmujemy,  odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia.


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie plastry.


Przekładamy do garnka, posypujemy przyprawą gyros, dokładnie mieszamy.


Kawałki piersi smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
 

Po wystudzeniu kroimy w małą kostkę i dodajemy do pierożków.


Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę.


Paprykę dodajemy do miski z pierożkami  i kurczakiem.


Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy na pozostałych składników sałatki.



 Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.




Przekładamy do miski.








Do szklanki wsypujemy łyżeczkę curry, dodajemy 3 łyżki majonezu.




Sos dokładnie mieszamy, dodajemy do składników sałatki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.




Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po paru godzinach, można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe







2 komentarze: