sobota, 26 września 2015

Lody śmietankowe z maszynki

Co będzie potrzebne:



- jajka - 2 sztuki

- śmietana 30% - 300 ml

- cukier puder - 1 szklanka

- cukier kryształ - 3 łyżeczki






Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. 

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.





Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.




Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. 




Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 % i ubite białka. Wszystko razem mieszamy.


Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są przepyszne, dla mnie to smak dzieciństwa. Lody przygotowane samodzielnie, najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.

Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz