niedziela, 13 września 2015

Gołąbki inaczej - mielone z kapustą

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- kapusta biała - pół główki
- olej do smażenia
- przecier pomidorowy - 200ml
- sok pomidorowy - 200ml


Mielone mięso przekładamy do miski.


Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i gotową przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy.
 
 
Kapustę białą kroimy na mniejsze części i bardzo drobno szatkujemy.
 

Dodajemy do mięsa.
 
 
Dodajemy również 2 całe jajka.


Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety. 


Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Sok pomidorowy mieszamy z przecierem i przekładamy do naczynie żaroodpornego.

 
Na sosie pomidorowym układamy usmażone wcześniej kotlety.
 
 
Całość zapiekamy w piekarniku około 20 minut, temperatura 200C.
Kotlety są bardzo smaczne, delikatne, smakiem przypominają klasyczne gołąbki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz