sobota, 26 września 2015

Kalarepki nadziewane mięsem mielonym

Co będzie potrzebne: 

- kalarepki - 4 sztuki
- cebula - 3 sztuki

- pomidor - 1 duży
- pieczarki - 20 dkg 
- ser żółty - 20 dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa mielonego



Kalarepki myjemy w zimnej wodzie.


 Obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.


Po wyjęcie z wody, studzimy, wydrążamy środki.



Przegotowujemy farsz.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. 



 Na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor.


Pomidora również obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.


Pieczarki myjemy, podsmażamy i drobno siekamy.



Mięso mielone przekładamy na patelnię.


Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając. 


Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pomidora i pieczarki. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.


Wydrążone kalarepki układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem. 


Każdą napełnioną kalarepkę przykrywamy grubym plasterkiem sera żółtego.

Kalarepki zapiekamy w piekarniku 30 minut. Temperatura 200 C.


Gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika podajemy jako samodzielne danie.

SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz