poniedziałek, 13 lipca 2015

Lody jagodowe z maszynki


Co będzie potrzebne:



- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- jagody - pół szklanki (u mnie ze słoika własnej roboty)

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.


 W oddzielnym naczyniu (najlepiej wysokim) ubijamy na sztywno białka.



Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.


Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Jagody  wyjmujemy ze słoika i trochę je rozdrabniamy.



Do ubitych żółtek dodajemy jagody, ubitą śmietanę 30 % i ubite białka.




Wszystko razem mieszamy.


Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach albo w pucharkach. Lody są pyszne, puszyste i miękkie. Najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz