poniedziałek, 23 lutego 2015

Gołąbki - tradycyjne gotowane

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- kapusta włoska - 1 duża główka
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 6 małych ząbków
- marchew - 1 duża sztuka
- ryż - jedna torebka
- koncentrat pomidorowy - 200 ml 
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,
- olej do smażenia



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.



Ryż gotujemy w osolonej wodzie.


Czosnek obieramy i też drobno siekamy.


Mielone mięso przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie z ostudzonym ryżem, cebulką, czosnkiem i przyprawami.


Kapustę obieramy z pierwszych liści, wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i zaparzamy ją.


 W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.


 I zwijamy ładne gołąbki.


Teraz  na dno dużego garnka układamy pierwsze liście zdjęte z kapusty, na nie kładziemy ciasno gołąbki.


Posypujemy całość marchewką.


I przykrywamy jeszcze jednym liściem. Całość zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 1,5 godziny. W połowie czasu dodajemy koncentrat pomidorowy.



Gołąbki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami polanymi sosem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz