niedziela, 22 lutego 2015

Zupa ryżowa na udku z kurczaka


Co będzie potrzebne:  

- marchew - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- udko z kurczaka - 1 sztuka
- sól - szczypta
- ryż - 1 torebka
- ziemniaki - 3 sztuki

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Warzywa myjemy i obieramy,  marchew i pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka i solimy niewiele. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Jak zobaczycie że mięso i warzywa są już miękkie to zupka jest gotowa. Ja na koniec obieram mięso z udka i wrzucam z powrotem do zupy.

Zupa jest bardzo dobra na problemy żołądkowe (w trakcie diety, lub na kaca) jak już nic nie możemy przełknąć.   Jest lekkostrawna i chuda a zarazem pożywna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz