czwartek, 12 lutego 2015

Schabowa rolada z morelą i śliwką

Co będzie potrzebne: 

- schab bez kości - 1 kg
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, papryka słodka, sól
- morele i śliwki suszone - około 20 sztuk

Schab myjemy, odkrawamy tłuszcz, jeżeli jest.


Schab rozkrawamy tworząc jeden cienki płat mięsa.


Posypujemy go obficie przyprawami.


Na  mięsie układamy suszone morele i śliwki.


Wszystko ściśle zawijamy, roladę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc. 


Mięso zawinięte w folię wkładamy na naczynia żaroodpornego lub wysokiej blaszki. Do połowy wysokości mięsa wlewamy wody. Pieczemy tak roladę bez przykrycia w temperaturze 200 C około godziny. 
Dopiero po ostudzeniu odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe.






2 komentarze:

  1. jaka piekna :) moja ulubiona wędlina :) fantastyczna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda i smakuje, lubię połączenie owoców z mięsem. Polecam.

    OdpowiedzUsuń