środa, 4 marca 2015

Zupa warzywna z grubym makaronem

Co będzie potrzebne: 

- makaron gruby (u mnie rurki) - 300 g
- kalafior, fasolka szparagowa - po pół kilo
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 
- pomidor - 3 sztuki
- udka z kurczaka - 2 sztuki
- sól, pieprz czarny ziarnisty 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- sól


Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy, wsypujemy 1 dużą łyżkę przyprawy warzywnej. Gotujemy.  


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew i  pietruszkę kroimy w plasterki i wkładamy do garnka z mięsem i przyprawami. Cebulę, por i seler wrzucamy do wody w całości.


Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.


Dodajemy zieloną fasolkę szparagową przeciętą na pół.


Pomidory myjemy, zaparzamy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy.


Makaron gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie.

 
Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny. 


Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. Dodajemy ugotowany makaron. Jak tylko kluski się zagrzeją,  zupę przelewamy do miseczek i  podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz