sobota, 25 maja 2013

Trójkąty z ciasta francuskiego nadziewane słodkim serem


Co będzie potrzebne: 
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- ser biały - twaróg - 200 g
- żółtko z jaja - 2 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie


Ser biały przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka z dwóch jaj i całe opakowanie cukru wanilinowego. Całość razem dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.



Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy dużą łyżkę farszu serowego. Składamy trójkąt, a boki dociskamy widelcem robiąc ładny wzorek.





Tak przygotowane ciastka przekładamy na blaszkę (w moim przypadki ruszt) wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy trójkąt smarujemy z wierzchu żółtkiem.






Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz