piątek, 24 maja 2013

Kolorowa sałatka z fetą


Co będzie potrzebne: 

- pomidory - 2 średnie sztuki
- ogórek zielony - 1 sztuka
- ser sałatkowy typu feta- 1/2 opakowania - 135 gram
- miks sałat - 1 paczka - do kupienia w większych sklepach
- sos sałatkowy grecki w proszku - taki do rozrobienia z wodą i oliwą
- przegotowana woda - 2 łyżki
- oliwa do sosu sałatkowego - 2 łyżki
- sos octowy z octem balsamicznym - 1 mała łyżeczka


Pomidory zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół a następnie kroimy w plasterki, ogórki obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę. 
Ser wyjmujemy z opakowania, pozostawiamy do odcieknięcia, kroimy w kostkę.
Miks sałat przekładamy do miski, duże kawałki sałaty rozrywamy na mniejsze, dorzucamy pokrojone pomidory, ogórki i ser.
Sos sałatkowy rozrabiamy z wodą i oliwą, dodajemy również do niego łyżeczkę sosu z octem balsamiczny, energicznie mieszamy w celu połączenia składników. Gotowym sosem zalewamy warzywa w misce. Całość delikatnie mieszamy. Smacznego.
Stopień trudności:  łatwe





I porcja sałatki do pracy na II śniadanie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz