środa, 10 grudnia 2025

Paszteciki francuskie z bigosem

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- bigos (u mnie własny) - około 0,5 kg
- żółtko z jaja - 1 sztuka
- czarnuszka do posypania

Ciasto francuskie rozwijamy. Na brzeg ciasta nakładamy farsz, zwijamy i odcinamy. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta. Ruloniki z bigosem kroimy na mniejsze kawałki, u mnie wielkości około 2 cm.  Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Część posmarowałam jajkiem i posypałam czarnuszką, część zostawiłam bez posypki.





Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy blaszkę z pasztecikami i pieczemy około 15 minut. 
Podajemy jeszcze ciepłe jako dodatek do czerwonego barszczyku, ale smakują też same. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz