środa, 10 grudnia 2025

Wątróbka z czereśnią

 

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- czereśnie - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.

 
Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Do usmażonej wątróbki dodajemy czereśnie. Całość dusimy 2-3 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


Uwielbiam wątróbkę z owocami. A z czereśnią smakuje super: trochę słodko, trochę kwaśno.
Najlepiej smakuje z patelni ze świeżą bułeczką.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz