piątek, 24 maja 2013

Rosół z kury


Co będzie potrzebne:  (na dużą porcję zupy) 

- marchew - 6 sztuki
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna duża sztuka
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- 7 udźców (górna część udka)  z kurczaka
- pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ja potrafię gotować rosół nawet trzy godziny. Ale jak zobaczycie że mięso i warzywa są już miękkie to rosół też jest już gotowy.


Oddzielnie gotujemy makaron (taki jak lubicie do rosołu). Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy wodą i odcedzamy.


Z rosołu wyjmujemy warzywa, marchewkę można pokroić drobniej i ponownie wrzucić do zupy, pozostałe warzywa można wykorzystać do sałatki warzywnej dodając ugotowane ziemniaki i jajka,  albo po prostu zjeść tak jak ja :)

Na talerz wkładamy trochę makarony i zalewamy go gorącym rosołem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz