Co będzie potrzebne: (na dużą porcję zupy)
- marchew - 6 sztuki
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna duża sztuka
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- 7 udźców (górna część udka) z kurczaka
- pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól
Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ja potrafię gotować rosół nawet trzy godziny. Ale jak zobaczycie że mięso i warzywa są już miękkie to rosół też jest już gotowy.
Oddzielnie gotujemy makaron (taki jak lubicie do rosołu). Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy wodą i odcedzamy.
Z rosołu wyjmujemy warzywa, marchewkę można pokroić drobniej i ponownie wrzucić do zupy, pozostałe warzywa można wykorzystać do sałatki warzywnej dodając ugotowane ziemniaki i jajka, albo po prostu zjeść tak jak ja :)
Na talerz wkładamy trochę makarony i zalewamy go gorącym rosołem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz