piątek, 17 maja 2013

Bezy tradycyjne i kakaowe


Co będzie potrzebne: 
- cukier puder - 300 g 
- białka jaja - 2
- szczypta soli 
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- 2 łyżeczki kakao (do bez kakaowych)
 
Dodatkowo: 
- papier do pieczenia 


Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę maki ziemniaczanej i miksujemy całość jeszcze 5 minut.


Blachę do pieczenia wykładamy papierem, łyżeczką nakładamy małe bezy na blachę.


Jeżeli chcemy mieć bezy całe chrupiące to pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny. Jeżeli chcemy żeby bezy były w środku  miękkie takie ciągnące to pieczemy  je z wyższej temperaturze ale krócej, 150°C około godziny. Upieczone bezy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






Bezy kakaowe

Do piany z 6 białek dodałam 2 łyżeczki kakao, zmiksowałam. Piekłam w rozgrzanym piekarniku tak żeby bezy były suche i całe chrupiące. Polecam wyszły bardzo smaczne.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz