sobota, 29 grudnia 2012

Pierniczki


Co będzie potrzebne: 
- margaryna - 1/2  kostki
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 1  i  1/2 szklanki
- miód - 3/4 szklanki
- jajka - dwie sztuki
- proszek do pieczenia - 1  łyżeczka
- przyprawa do pierników - 1 opakowanie
- kakao - 2 łyżeczki

Dodatkowo:
- papier do pieczenia


Do miski wkładamy miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta.


Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem. Ciasto przekładamy na stół posypany mąką i zagniatamy rękoma aż będzie gładkie.


Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i tak przechowywać w lodówce. 

Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki, u mnie miały grubość 2-3 milimetrów. Wycinamy foremkami pierniczki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Upieczone i przestudzone pierniczki przekładamy do szczelnie zamkniętego pudełka lub puszki. 



Pierniczki szybko twardnieją i robią się chrupkie, ale po około 2 tygodniach miękną i wtedy są najsmaczniejsze. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz