niedziela, 18 września 2016

Deser z nasionami Chia i malinami


Co będzie potrzebne:



- nasiona Chia - 4 łyżki
- mleko kokosowe - jedna puszka - miód płynny - 1 łyżeczka
- malina - 1 szklanka

Puszkę mleka kokosowego wkładamy do garnka z ciepłą wodą na pół godziny, dzięki temu uzyskamy płynną konsystencję.
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego łyżeczkę płynnego miodu i wsypujemy cztery łyżki nasion Chia, inaczej zwanych szałwią hiszpańską.




Wszystko razem mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Co jakiś czas mieszamy.
Nasiona wytwarzają lepką otoczkę, troszkę pęcznieją, deser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do pucharków (u mnie kieliszków) przelewamy kokosowy deser. Układamy na wierzchu maliny.
Deser można zrobić też z innymi owocami, np. z borówką: Deser z borówką
SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz