niedziela, 21 sierpnia 2016

Deser z nasionami Chia i borówką amerykańską

Co będzie potrzebne:


- nasiona Chia - 4 łyżki
- mleko kokosowe - jedna puszka
- miód płynny - 1 łyżeczka
- borówka amerykańska - 1 szklanka




Puszkę mleka kokosowego wkładamy do garnka z ciepłą wodą na pół godziny, dzięki temu uzyskamy płynną konsystencję.
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego łyżeczkę płynnego miodu i  wsypujemy cztery łyżki nasion Chia, inaczej zwanych szałwią hiszpańską. 


Wszystko razem mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Co jakiś czas mieszamy.

Nasiona wytwarzają lepką otoczkę, troszkę pęcznieją, deser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do pucharków (u mnie kieliszków) przelewamy kokosowy deser. Układamy na wierzchu borówkę amerykańską.  
Pierwszy raz robiłam deser z nasionami Chia, smakował wszystkim :)
SMACZNEGO.




1 komentarz: