niedziela, 18 września 2016

Zupa tajska z kurczakiem

Co będzie potrzebne:


- pierś z kurczaka - 5oo g
- papryka czerwona - 1 mała sztuka
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki

- wywar warzywny - 1/2 litra
- mleko kokosowe - 1 puszka
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- pasta TOM YUM - 30 g - jedno opakowanie (dostępna w sklepach z kuchnią świata)
- makaron ryżowy (jako dodatek do zupy) 


 Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dokładamy do cebuli.


Do  mięsa dodajemy całe opakowanie pasty TOM YUM, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.




Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek z czerwoną słodką papryką.


Paprykę z czosnkiem przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 30 minut.


 Na sam  koniec dodajemy całą puszkę płynnego mleka kokosowego.



 Gotujemy zupę jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek.



Makaron ryżowy gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut (według przepisu na opakowaniu).


 Do miseczek wkładamy po łyżce makaronu ryżowego. Zalewamy go gorącą zupą. 


Zupa tajska jest słodko - ostra, rozgrzewająca, bardzo smaczna. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz