niedziela, 10 maja 2015

Roladki z szynki z sałatką warzywną

Ilość tych warzyw jest na dużą porcję sałatki, na roladki potrzebna nam będzie 1/5  tej porcji. Resztę sałatki moja rodzina zjada tradycyjnie z chlebkiem.

Co będzie potrzebne: 
- marchew - 5 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- jajka - 8 sztuk
- por - 1/2
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- ziemniaki - 5 sztuk 
- sól, pierz, 
- majonez - 6 dużych łyżek

Dodatkowo:
- szynka konserwowa - 10 cienkich plastrów



Przygotowujemy sałatkę.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.


Zimne kroimy w drobną kosteczkę.


Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z białą częścią pora.



Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy. Podobnie postępujemy z kukurydzą.


Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i  gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.


Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy. Przestudzone kroimy w drobną kostkę.


Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por, zielony groszek, kukurydzę, jajka, ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania. 

Plastry szynki pojedynczo układamy na desce.


Na każdy plaster szynki kładziemy dużą łyżkę sałatki warzywnej.


Zawijamy.


Tak przygotowane roladki warzywne przekładamy na talerz. Przekąska gotowa, najlepiej smakuje schłodzona.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz