poniedziałek, 3 marca 2014

Szybki kurczak po chińsku

Co będzie potrzebne: 

- mięso z kurczaka - 500 g - u mnie z udka kurczaka
- mrożone warzywa - mieszanka chińska - 1 opakowanie
- przyprawa chińska 5 smaków - 1 torebka
- olej do smażenia



Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Tak przygotowane mięso skrapiamy odrobiną oleju i przyprawiamy połową przyprawy 5 smaków. Mięso odstawiamy na pół godzinki do lodówki. 


Na patelni rozgrzewamy olej, mięso wraz z marynatą smażymy na złoty kolor.

Do usmażonego mięsa dokładamy mrożone warzywa - mieszankę chińską. Wszystko razem przesmażamy często mieszając.


W kubku mieszamy pozostałą część przyprawy 5 smaków z 100 ml ciepłej wody. Wlewamy na patelnię do warzyw i kurczaka. Potrawę delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut. Po tym czasie przekładamy na talerz i podajemy z ugotowanym białym ryżem. 
Wiem, że jest to bardzo proste danie , ale jak się ma mało czasu to w 20 minut mamy gotowy obiadek. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz