poniedziałek, 31 marca 2014

Brukselka gotowana do obiadu

Co będzie potrzebne: 

- brukselka - 1/2 kilograma
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka

Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.


Każdą brukselkę nacinamy, wtedy szybko i równomiernie się ugotuje.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Przekładamy na talerze.




Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe brukselki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka brukselka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową, rzodkiewkę,  albo brokuł. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz