poniedziałek, 24 lutego 2014

Udziec z indyka pieczony z czosnkiem

Co będzie potrzebne: 

- udziec z indyka - 1 sztuka około 1 kg
- czosnek - 10 ząbków
- pieczarki  - 300 g
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla,
- olej - 3 łyżki

Udziec z indyka myjemy. 


Czosnek obieramy dzielimy na ząbki.


W udźcu ostrym nożem robimy nacięcia, w każde wkładamy ząbek czosnku.
Do szklanki wlewamy olej, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Taką mieszanką nacieramy udziec z indyka. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C.


Pieczarki  myjemy, większe przekrawamy na pół lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pieczarki na złoty kolor. 


Mięso pieczemy około 2 godziny. W połowie czasu pieczenia wkładamy do naczynia żaroodpornego podsmażone pieczarki, ja dorzuciłam również ugotowaną wcześniej kaszę pęczak.


Kasza wchłonęła  ładnie sos spod pieczeni, udziec pięknie się zrumienił. Obiad gotowy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



2 komentarze:

  1. Uwielbiam czosnkowe potrawy, dlatego zaciekawił mnie ten udziec. Podanie z kaszą to też fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam że robiłam go pierwszy raz, ale wyszedł smacznie i na pewno go kiedyś jeszcze przygotuję.

      Usuń