wtorek, 25 lutego 2014

Blok czekoladowy z herbatnikami i suszonymi owocami

Co będzie potrzebne: 

- masło - 240 g
- czekolada gorzka - 120 g
- czekolada deserowa - 120 g
- herbatniki - 10 sztuk
- owoce suszone - morele, daktyle, śliwki
- kandyzowana skórka pomarańczowa - garść


Owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki.







Herbatniki kruszymy, przekładamy do miseczki, szykujemy sobie również skórkę pomarańczową.



W misce umieszczonej w rondelku z wrzącą wodą rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną gorzką i deserową czekoladę.


Masę podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając.


Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do masy dodajemy pokrojone suszone owoce, skórkę pomarańczową  i pokruszone herbatniki.
Prostokątną formę do pieczenia wykładamy pergaminem. Gotową masę czekoladową przelewamy do formy.



Odstawiamy do lodówki na 10 godzin, najlepiej na całą noc. Kiedy masa stężeje kroimy na kawałki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






3 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie jak dla mnie blok czekoladowy to jest deser numer jeden i moja cała rodzina również to potwierdzi. Właśnie dlatego ja bardzo chętnie wykonuję go ze sprawdzonego przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i jestem pewny, że będzie smakował tak jak dawniej.

    OdpowiedzUsuń