poniedziałek, 24 lutego 2014

Miodowo - musztardowy udziec z indyka

Co będzie potrzebne: 

- udziec z indyka - 1 sztuka około 1 kg
- miód - 2 łyżki
- musztarda - 2 łyżki
- majeranek - 1 mała łyżeczka

Udziec z indyka myjemy. 


Udziec nacinamy ostrym nożem i delikatnie usuwamy z niego kość. Jeżeli natrafimy na twarde ścięgna też je usuwamy.


Do szklanki wkładamy miód, musztardę i majeranek, wszystko razem mieszamy.



Udziec z indyka rozkrawamy tworząc płaski kawałek który łatwiej będzie zrolować.


Tak przygotowane mięso smarujemy obficie połową wcześniej przygotowanej marynaty.


Zwijamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą.


Mięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 220C.  Ja piekłam pod przykryciem, w połowie czasu obróciłam mięso, a na 15 minut przed wyjęciem zdjęłam pokrywę z naczynia żaroodpornego.
Po upieczeniu dałam mięsu troszkę odpocząć. 


Pokrojony w grube plastry miodowo - musztardowy udziec z indyka podałam z kaszą pęczak i duszoną cebulką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz