poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- 4 skrzydełka  z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ogórki kiszone - 6 dużych
- śmietana 18% - 200 ml


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler i  pietruszkę tarkujemy na dużych oczkach. Cebulę i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Przyprawiamy i gotujemy.



Skrzydełka z kurczaka myjemy i również wrzucamy do warzyw. Wszystko razem gotujemy około godziny.




Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy na sam koniec, jak już wszystkie warzywa będą miękkie. Gotujemy wszystko jeszcze około 20 minut.




Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz