poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pomidorowa z makaronem


Co będzie potrzebne: 

- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 sztuki
- cebula - jedna sztuka
- por - jeden mały
- mięso z  kurczaka (dowolna część na zupę)
- pieprz kolorowy ziarnisty, sól, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek - 240 g
- śmietana 18% - 200 g
- cukier - 1 łyżeczka

Gotujemy wywar z warzyw i mięsa, tak jak byśmy gotowali rosół, można skorzystać w przepisu Na rosół

Wywar gotujemy około godziny. Z rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa i mięso. Mięso można oddzielić od kości i z powrotem wrzucić do zupy. Ugotowaną marchewkę ugniatamy widelcem i też przekładamy do zupy. Do tak przygotowanego wywaru z mięskiem i marchewką dodajemy cały koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru, gotujemy około 15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę.

Oddzielnie gotujemy makaron, ja wybrałam ten kształtem przypominający ryż. Gotujemy go w osolonej wodzie około 10 minut. 

Do miseczek władamy łyżkę makaronu i zalewamy gorącą zupą pomidorową. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz