poniedziałek, 3 czerwca 2013

Mielone na zielono z brokułami

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 
- kajzerka - 1 sztuka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka
- brokuł - 1 sztuka

Brokuła płuczemy w zimnej wodzie. Rozdrabniamy surowego, można zetrzeć go na  tarce na grubych oczkach, ja rozdrobniłam blenderem.


Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
Dodajemy całego rozdrobnionego brokuła, ponownie dokładnie mieszamy. 
Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. Obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.


Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Kotlety mielone są bardzo smaczne, wilgotne w środku a z wierzchu chrupiące.  Polecam na obiad. Smak Was mile zaskoczy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz