środa, 8 listopada 2023

Polędwiczka wieprzowa nadziewana kaszanką - rolada

  Co będzie potrzebne: 

- polędwiczka wieprzowa - ok 300 g (1 sztuka)
- kaszanka cienka - 2 pętka
- boczek wędzony surowy w plastrach - 10-12 plastrów
- przyprawy: pieprz czarny, majeranek
- olej do smażenia

Polędwiczkę wieprzową myjemy w zimnej wodzie. Rozkrawamy tworząc jeden płat mięsa.



Środek mięsa posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obficie majerankiem. Kaszankę obieramy ze skórki i układamy na mięsie.



Mięso zwijamy tworząc roladę z kaszanką w środku.
Na dużej desce rozkładamy plastry wędzonego boczku, na nim układamy zwiniętą wcześniej roladę i owijamy boczkiem mięso.
 



Tak przygotowaną roladę obsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 20 minut 180C - u mnie już bez przykrycia. 


Jak polędwiczka będzie już gotowa dajemy jej chwilę czasu żeby odpoczęła, nie kroimy od razu, bo wszystkie soki wypłyną. Ja podałam ją z opiekanymi ziemniakami, polędwiczka wyszła bardzo smaczna, soczysta. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz