środa, 8 listopada 2023

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

 

Co będzie potrzebne:

- mieszanka warzywna mrożona - 1 sztuka
- pierś z kurczaka - 1 pojedyncza (około 200g) 
- cebula - 2 duże sztuki
- przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ostra, 
- papier ryżowy - 10 sztuk
- olej do smażenia

Mrożone warzywa z mieszanki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przesmażamy. Powinny się w trakcie smażenie odmrozić a następnie podsmażyć.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na patelni na złoty kolor.


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy przyprawami. U mnie sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra i słodka. Smażymy na patelni. Wszystkie składniki farszu (warzywa, cebulę, kurczaka) łączymy razem z misce i delikatnie mieszamy. Farsz próbujemy i doprawiamy, powinien być wyraźny w smaku.



Do płaskiego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Zanurzamy w nim na dwie sekundy arkusz papieru ryżowego.
Jak już będzie elastyczny kładziemy go na desce, układamy na nim farsz i wszystko ściśle zwijamy (jak kopertę).


Sajgonki można jeść w takiej formie ale można je też obsmażyć na patelni na chrupiąco.


Takie sajgonki to szybkie danie do przygotowania dla niespodziewanych gości lub jak przekąska na przyjęcie. 
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz