piątek, 10 listopada 2023

Mielone nadziewane farszem pieczarkowo-cebulowym w sosie pieczarkowym

 

 Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 1 kg
- jaja - 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- pieczarki - 30dkg
- cebula duża - 2 sztuki 
- bułka tarta - 1 szklanka
- śmietana 30% - 200 ml
- olej do smażenia

Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku, przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. 


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni na złoty kolor.


Pieczarki myjemy. Te do farszu pokroiłam w półplasterki, a te do sosu trochę grubiej w plasterki.
Pieczarki przesmażamy na odrobinie oleju, aż odparują i się zrumienią. 



Te drobniejsze pieczarki łączymy z podsmażoną cebulą - to będzie nasz farsz do kotletów.

Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z przygotowanego wcześniej mięsa mielonego robimy na dłoni płaskie kotlety, do każdego wkładamy  po jednej dużej łyżce farszu, sklejamy mięso tworząc okrągły kotlet.



Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, przekładamy na gorącą patelnię i smażymy na złoto z każdej strony.


Do pieczarek przeznaczonych na sos dodajemy śmietanę 30%, wszystko razem podgrzewamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem. Jak chcemy mieć rzadszy sos, możemy dolać trochę wody lub wywaru.


Na tak przygotowany sos pieczarkowy kładziemy nasze wcześniej usmażone kotlety. Gorące kotlety mielone podajemy jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami. Smakują bardzo fajnie :) Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz