sobota, 11 marca 2023

Zupa parówkowa

 

Co będzie potrzebne:

- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- parówki wieprzowe - dobry gatunek - pół kilo
- bulion drobiowy - około 1/1,5 litra
- sól, pieprz świeżo mielony, papryka czerwona ostra, majeranek, czosnek granulowany
- liść laurowy, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy - 200 ml
- olej do smażenia


Pieczarki oczyszczamy, możemy przepłukać pod bieżącą wodą. kroimy w plasterki.
Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia posypujemy obficie przyprawami i jeszcze chwilę
zrumieniamy przyprawy na patelni.

Pieczarki przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor.
Dodajemy do pieczarek.


Parówki obieramy ze sztucznych skórek, jeżeli w takich są, kroimy w plasterki i również obsmażamy na patelni.


Pieczarki, cebulę i parówki zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Zupę gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut do połączenia się smaków.
Możemy doprawić dodatkowo zupę świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryczką.


Gotową zupę podajemy z kromką chleba albo świeżą bułeczką. Jest delikatnie ostra, rozgrzewająca.
Szybka w przygotowaniu.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz