sobota, 22 października 2022

Papryczki słodkie kolorowe faszerowane mięsem mielonym

 

Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone drobiowe (u mnie z indyka) - 30 dkg
- małe, kolorowe papryczki - 15 sztuk
- jajko - jedna sztuka
- świeży koperek - 1 pęczek
- przyprawy - sól, pieprz czarny, 


Mięso mielone łączymy z jednym surowym jajkiem i przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników.
Koperek płuczemy, drobno siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Dałam go dużo, chciałam żeby był wyczuwalny i widoczny. 

Papryki myjemy, przekrawamy na pół, delikatnie odcinamy im wieczka, wyjmujemy gniazda nasienne.


Papryki nadziewamy surowym farszem mięsnym, układamy w naczyniu żaroodpornym. 



Piekarnik nagrzewamy do 200 C. 
Na dno naczynia wlewamy odrobinę wody, nadziane papryczki wkładamy do piekarnika, pieczemy około 45 minut.

Jaszcze ciepłe wyjmujemy na talerz i podajemy. Papryczki są małe, takie na jeden kęs, sprawdzą się jako przekąska na imprezowym stole. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz