sobota, 23 listopada 2019

Kruche Czachy na Halloween


Co będzie potrzebne: 

- masło - 1 kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka - tylko żółtka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- czekoladowe/kakaowe kulki z płatków mlecznych/musli
- papier do pieczenia


Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany.


Wyrobione ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.



Schłodzone ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha. Formujemy trupie czaszki, nacinamy nożem miejsce gdzie powinny być usta/zęby, zaznaczamy nos, a w miejsce oczu wkładamy kulki czekoladowe z musli.


Czaszki układamy na blaszce na papierze do pieczenia.


Ciasteczka pieczemy w 180 C około 10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy.




Kruche - Czaszki przekładamy na talerz. Ciasteczka mimo, że straszne są bardzo smaczne, idealne na Halloween.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz