sobota, 23 listopada 2019

Gulasz z 3 mięs (łopatka, szynka, boczek)

Co będzie potrzebne:

- łopatka - 1 kg
- szynka - 1 kg
- boczek - 1 kg
- marchew - 2 duże sztuki
- pietruszka - 2 duże sztuki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, papryka czerwona
   ostra i słodka, kminek, przyprawa do gulaszu,
- olej do smażenia


Łopatkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Obsmażamy na patelni na złoto.


Tak samo postępujemy z szynką.


I z boczkiem.


Całe podsmażone mięso przekładamy do dużego garnka.


Marchew i pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach.


Tak przygotowane warzywa podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do mięsa.



Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy, odrobinę przesmażamy.


Podlewamy wodą i całość przelewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.


Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Podajemy gorący z kaszą lub ziemniakami, albo bułeczką.  Smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz