środa, 25 września 2019

Galaretka - słodki "salceson"


Co będzie potrzebne: 

- galaretki - 4 sztuki - 4 kolory
- mleko - 2 szklanki
- żelatyna spożywcza - 2 łyżki  
- wrzątek


Galaretki po jednej z każdego koloru wsypujemy do miski, zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy je. Pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy włożyć do lodówki. 


Ściągnięte galaretki rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy do szklanego naczynia, lub foremki wyłożonej folią. Delikatnie mieszamy kolory.


Jedną szklankę mleka podgrzewamy w garnku (nie doprowadzamy do wrzenia), do gorącego mleka wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy pozostałą szklankę zimnego mleka.  Wymieszany mleczny płyn przelewamy do naczynia z galaretkami. Wkładamy do lodówki. 


Po około 2 godzinach powstaje ładny kolorowy deser. Kroimy jak ciasto i zajadamy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz